Szef kuchni poleca

tomato-686306_1920

Przepiśniki zorganizowane? Świetnie! Dzisiaj bardzo się nam przydadzą. Przechodzimy do organizacji tygodniowego jadłospisu. Wiem, że jego planowanie jest żmudnym zajęciem, ale wierzcie mi, że warto jednak poświęcić na to chwilę Waszego cennego czasu.
Dzisiejsze zadanie zacznijcie od stworzenia listy ulubionych dań swojej rodziny, żeby łatwo znaleźć przepisy na nie możecie stworzyć taką kategorię w Waszych przepiśnikach. Tworząc jadłospis tygodniowy możecie wykorzystywać różne schematy. Podzielcie przepisy ze względu na preferencje rodziny (na przykład: 3 x ulubione, 3 x normalne, 1x coś czego jeszcze nigdy nie gotowaliście) albo ze względu na składniki (na przykład poniedziałek – kurczak, wtorek – wołowina, środa – makarony, czwartek – zupy, piątek – ryby, sobota – orientalne, niedziela – tradycyjne), to ułatwi wam zadanie. Jeśli Wasza rodzina ma jakieś specjalnie ulubione danie, na przykład pierogi, możecie ustalić jakiś dzień dniem tego dania, czyli sobota – dzień pierogowy. Pamiętajcie, żeby w środku tygodnia zaplanować dania szybkie do wykonania, te bardziej pracochłonne zarezerwujcie na dni wolne od pracy.
Zanim zaczniecie dobierać do schematu konkretne przepisy zróbcie przegląd spiżarni i wybierzcie te, które uwzględniają produkty z Waszych domowych zapasów. Gdy już macie gotowy jadłospis tygodniowy, stwórzcie listę zakupów, żeby nie zapomnieć żadnego z potrzebnych składników.
Pozwólcie, że podzielę się teraz z Wami paroma sztuczkami typu „bądź sprytna”. Po pierwsze: nigdy, przenigdy nie pozwólcie sobie na błąd, który kiedyś popełniłam ja i którego „odkręcenie” nie jest wcale łatwe. Wprowadźcie zasadę, że wszyscy domownicy jedzą to samo. Wyjątek stanowią tylko ci, którzy z przyczyn zdrowotnych są na diecie. Po drugie: starsze dzieci mogą i powinny pomagać przy przygotowywaniu posiłków, a nastoletnie mogą samodzielnie gotować. Jako feministka muszę dodać, żebyście nie dzielili pociech ze względu na płeć, chłopcy też powinni umieć ugotować sobie obiad, zresztą to mężczyźni są najlepszymi kucharzami świata. Po trzecie: jeśli ugotujecie danie z podwójnej ilości składników i zamrozicie połowę tego co ugotujecie, zyskacie dzień wolny od gotowania wtedy, gdy z różnych powodów będziecie mieli bardziej zapracowany okres. Ja sos do spaghetti bolońskiego gotuję nawet z poczwórnej ilości, poświęcam niewiele więcej czasu gotując, a wykorzystuję w podbramkowych sytuacjach. 🙂 Po czwarte: wypróbujcie mój zwyczaj zapisywania w kalendarzu obiadów i przeglądania tych zapisków, gdy zabraknie Wam inwencji twórczej.
Przy okazji tygodniowego jadłospisu, warto wspomnieć o tygodniowych zakupach. Jennifer Ford Barry proponuje stworzenie i wydrukowanie listy produktów, które kupujecie najczęściej i zaznaczanie na niej na bieżąco tych, które się kończą lub już skończyły. Ja mam inny, bardziej klasyczny sposób. Na naszej lodówce na stałe wiszą kartka i długopis. Kiedy zauważam, że coś się kończy od razu zapisuję, że powinnam to kupić. Na przykład zapisuję, że potrzebuję masła już w momencie, gdy wyjmuję z lodówki ostatnią kostkę. Na liście umieszczam też inne produkty, jak chemię domową czy kosmetyki. Tuż przed wyjściem do sklepu, robię jeszcze szybki przegląd szafek i lodówki (czasem w przypływie energii nawet je porządkuję) i ewentualnie dopisuję braki do mojej listy. Staram się robić zakupy w sklepach, które znam (nie tracę czasu na szukanie właściwego regału) w czasie najmniejszego ruchu (kiedyś jeździliśmy z A do całodobowego sklepu nocą, teraz jeżdżę w porze obiadowej w tygodniu) oszczędza mi to mnóstwo czasu i nerwów. O zasadzie, żeby nie robić zakupów z pustym żołądkiem nie ma sensu się rozpisywać, bo to oczywista oczywistość. 🙂
Jakie są korzyści z tygodniowego jadłospisu połączonego z tygodniowymi zakupami? Oszczędność czasu i pieniędzy! W ogóle zauważyłam, że im więcej dziedzin mojego domowego życia mam uporządkowane, tym mniej pieniędzy na nie tracę. Tworząc plan posiłków będziecie efektywniej wykorzystywać produkty, które już w domu macie, a także rozsądniej kupować nowe. Poza tym dobrze ułożony tygodniowy jadłospis pomoże Wam urozmaicić domową kuchnię, bo zmusi Was do zastanowienia się nad częstotliwością pojawiania się na Waszym stole tych samych posiłków. To może być początek fantastycznej kuchennej przygody, takiej z odkrywaniem nowych smaków.

Please follow and like us: